Puh, vilken kväll! Även om våra vänner inte såg den stora finalen – de föredrar att ha kul online med https://www.casino-kod.se/888-kampanjkod.php, vi satt som klistrade framför tv-rutan när omröstningen för Eurovision 2022 gick mot sitt slut. Så spännande! Verkligen bra jobbat av värdlandet Italien. En fantastisk tv-kväll med alla ingredienser som hör Eurovision till. Lena är fortfarande sur för att Sverige inte vann, men Anna tyckte att det var självklart att Ukraina skulle ta hem bucklan i år.
Framför allt för oss som historiker var årets upplaga av Eurovision mycket intressant. Världshistorien är som bekant präglad av en lång rad politiska händelser, och just nu befinner vi oss mitt i en mycket turbulent tid i Europas historia. Även om Eurovision har som uttalat mål att vara helt frånskilt all politik tyckte vi ändå att det verkade lite väl otroligt om inte kriget i Ukraina skulle sätta sina spår på årets europeiska melodifestival.
Och det gjorde det ju också. I alla fall hos det europeiska folket. Även om inte Ukrainas bidrag fick högsta poäng av jurygrupperna, vann de en jordskredsseger via rösterna från det europeiska folket. Rekordmånga röster rasslade in till den ukrainska sången Stefania med bandet Kalush Orchestra. Vi tyckte det var superfint att se de ukrainska männen i Kalush Orchestra sjunga en hyllningssång till sina och alla Ukrainas mammor. Det kändes smått absurt att bandmedlemmarna skulle åka tillbaka till en aktiv krigszon när Eurovision var slut. Årets Eurovision var verkligen en historiskt unik tilldragelse.
Sveriges bidrag kom fyra
Sveriges bidrag, Hold Me Closer med Cornelia Jakobs, var tippad som en av de möjliga vinnarna och landade på en hedrande fjärdeplats. Bra jobbat, Cornelia! Vi hörde nog att din pappa, Poodles-sångaren Jakob Samuelsson, deltog i kören med sina gyllene stämband. (Anna är ett hysteriskt fan av The Poodles ända sedan de var med i Mello, men säg det inte till någon.)
Där vi satt i tv-soffan kunde vi inte annat än tänka på det otroligt romantiska i att skriva en sådan smärtsam sång om ett krossat hjärta, och mitt i processen bli kär i sin co-writer. Precis så var ju historien bakom årets svenska bidrag. Sådant där älskar vi – när man får veta lite extra om musiken som framförs. Alla aspekter av mänskligt liv och aktivitet är ju nämligen bärare av en historia, i stort och smått. Kanske är vi som historiker lite extra uppmärksamma och intresserade av sådant.
Vad händer med Eurovision 2023?
Sveriges bidrag var verkligen en höjdarlåt. (Lena har börjat gråta lite i smyg varje gång första refrängen kickat in.) Melodin, texten och produktionen kändes helt självklara. Lika självklara som Ukrainas vinst.
Resultatet var helt rätt – rätt låt vann. Den enda osäkerheten som kvarstår efter Eurovision 2022 handlar om Eurovision 2023. Var ska den stora finalen hållas? Många har uttryckt tvekan inför om Ukraina verkligen kommer att kunna stå som värd för nästa års Eurovision.
Men ur ett historiskt perspektiv kan vi väl säga att konstigare saker har hänt än att ett europeiskt land rest sig ur sina ruiner. Det har ju, strikt sett, hela Europa faktiskt gjort förut. Oavsett om det blir final i Kiev 2023 eller om Ukraina får lova att “låna” någon annan huvudstad, så ser vi fram emot nästa års bästa tv-kväll. Eurovision och den svenska Melodifestivalen är trots allt en stor del av vår gemensamma kulturhistoria, i all sin underbara glättighet.