I dag tänkte vi att vi skulle titta lite närmre på det svenska historiska fenomen som vi tycker så mycket om att vi döpt vår blogg efter det. Vi hoppas på att vi kommer att få bra flyt i texten – det handlar nämligen om en båt. Närmare bestämt hjulångaren Erik Nordevall som trafikerade Göta Kanal i mitten av 1800-talet. Den som är bekant med svensk båttradition och filmhistoria vet att just Göta Kanal har en särskild plats i svenska hjärtan. Varje sommar sedan kanalen invigdes 1832 färdas mängder av svenskar genom det långa slussystemet, något som gjorts odödligt på vita duken i filmklassikern med samma namn, Göta Kanal. För yngre läsare eller nya svenskar rekommenderar vi att ge den filmen en chans – den som kan citera Göta Kanal har köpt sig en biljett direkt in till svenska hjärtan.
Båten Erik Nordevall, som gett namn åt vår blogg, fick i sin tur sitt namn av den svenske kanalbyggnadsingenjören Erik Nordevall som gjort stora insatser för svenska kanaler genom historien. Inte minst i Trollhättan där han lyckades komma på ett sätt att föra kanalen förbi det stora vattenfallet. Göta Kanal hade han dock inte så mycket med att göra, förutom den legendariska hjulångaren som bar hans namn och alltså färdades upp och ned längs Göta Kanal. Den som kan sin historia vet att på 30-talet, då hjulångaren Nordevall byggdes, fanns det ännu inte något utbyggt järnvägsnät i Sverige. Att åka båt var alltså det smidigaste och vanligaste sättet att färdas mellan Göteborg och Stockholm.
Hjulångare på Göta Kanal – nästan som i Vilda Västern
Kanske är det på sin plats att också förklara vad en hjulångare är för någon typ av fartyg. Nu är vi ju inga specialiserade fartygshistoriker någon av oss, men vi vet i alla fall att en hjulångare är ett ångfartyg som är särskilt lämpat för att åka på kanaler tack vare sin grunda botten. Fartyget drivs framåt med hjälp av skovelhjul på båda sidor om båtkroppen.
Säkert känner ni igen den här typen av båt från filmer som äger rum i den amerikanska Södern eller Vilda Västern. I många seriealbum med Lucky Luke finns flera båtar som är just hjulångare. De har använts flitigt som flodbåtar på floder och kanaler runt hela världen.
Vi, Lena och Anna som driver den här bloggen, är ju inte bara historienördar och bloggare – vi gillar att resa också. Några av våra drömresmål inkluderar just en tripp på hjulångare längs någon av världen största floder. Nilen, kanske? Men tills vidare får vi nöja oss med vår mycket lyckade övernattning på Eric Nordevall II. Originalbåten Erik Nordevall sjönk under relativt dramatiska omständigheter på sjön Vättern 1856. Vättern är ju som bekant en mycket djup sjö, och det dröjde ett bra tag innan vraket efter Erik Nordevall alls sågs till.
Från vrak till hotell
Främst handlade det om ointresse till en början, eftersom hjulångaren Erik Nordevall hade hunnit bli omodern vid tiden för sin förlisning. Människan rör sig sannerligen snabbt genom historien. Det var faktiskt inte förrän 1980 som hjulångaren hittades av två amatördykare. Vilken insats! Tack vare detta fina fynd kunde Erik Nordevall dokumenteras och kartläggas. Och med hjälp av den dokumentationen uppfördes en kopia, alltså den redan nämnda Eric Nordevall II, som i dag används som hotell.
När vi klev ombord och tillbringade en natt i hjulångarens bekväma kojer låg den förtöjd i Sjötorp, en legendarisk anhalt längs Göta Kanal. Sedan dess har den bytt kajplats, men är stadigt tillgänglig för alla svenska båtälskare som vill semestra med stil. Vi kan verkligen rekommendera ett besök. Vi hade en fantastisk natt ombord, med långa och trevliga samtal.